shadow

Вірусний гепатит – запальний процес тканин печінки, що викликається вірусами. На даний момент відомо велику кількість вірусів, що спроможні викликати вірусний гепатит. Найбільш відомі це гепатит А, В, С.

Хронічні захворювання печінки, серед яких вірусні гепатити В і С, входять до числа десяти основних причин смертності в світі. Близько 170 млн. людей страждає на гепатит С і близько 350-400 млн. хворіє на вірусний гепатит В. Вони являються базовою причиною виникнення цирозу та раку печінки, від яких щорічно помирає близько 1,5 млн. людей.

Щорічно, 28 липня, відмічається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Він направлений на підвищення обізнаності про це захворювання, об’єднує громадські та благодійні організації, пацієнтів, медичних працівників, владу, промисловість і громадськість в рішучих діях по підвищенню значимості боротьби з вірусними гепатитами в усьому світі.

Гепатит А – це хвороба печінки, яка може протікати як в легкій, так і в тяжкій формі. Ризик інфікування гепатитом А пов’язаний з відсутністю безпечної питної води та поганою санітарією і гігієною (наприклад брудні руки, брудні харчові продукти, контакт з інфікованою людиною).  Практично всі люди повністю одужують від гепатиту А з розвитком пожиттєвого імунітету. В клінічній картині захворювання відмічається: підвищення температури тіла, загальну слабкість, в’ялість, зниження апетиту, діарею, нудоту, блювання, важкість в животі, потемнішання кольору сечі та жовтяницю, але наявні також і безжовтяничні форми. Лікування гепатиту А зазвичай симптоматичне. Для профілактики гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина.

Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку та має як гостру, так і хронічну форми. Вірус гепатиту В передається в результаті контакту з кров‘ю чи іншими біологічними рідинами інфікованої людини (при пологах від матері до дитини, при повторному використовуванні шприців та голок, нестерильного медичного інструментарію, татуюванні тощо, статевих контактах, особливо серед чоловіків що мають секс з чоловіками, працівників секс-індустрії, людей, що мають хаотичні незахищені статеві контакти). Клініка захворювання: більшість людей не відмічають жодних симптомів під час гострої стадії інфекції, однак у деяких людей хвороба протікає гостро з симптомами, що продовжуються декілька тижнів, а то і місяців. Жовтяниця очей та шкіри, темна сеча, загальну слабкість, підвищена втомлюваність, ломота та біль в суглобах, нудота, болі, порущення стулу, дискомфорт та біль в животі. Вірусний гепатит В лікується за допомогою специфічних противірусних препаратів. Існує вакцинація проти гепатиту В. Її ефективність для попередження інфікування та розвитку хронічного захворювання, а також раку печінки внаслідок гепатиту В складає близько 93-95%.

Гепатит С – хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту С та може мати гостру та хронічну форму гепатиту. Вірус передається з кров’ю. Інфікування може статися при вживання ін’єкційних наркотиків, наданні медичної допомоги при переливанні неперевіреної крові та її продуктів, проведення медичних та косметологічних маніпуляцій нестерильним інструментарієм. ВГС передається також статевим шляхом і від матері до дитини, однак ці види передачі є рідкісними. У осіб з гострим гепатитом відмічається поява високої температури, підвищена втомлюваність, зниження апетиту, нудота, блювання, дискомфорт в животі, біль в суглобах та жовтяниця склер та шкіри. Вірусний гепатит С лікується за допомогою специфічних противірусних препаратів. На теперішній час вакцини від гепатиту С не існує.

При підозрі на вірусний гепатит чи при отриманому ПОЗИТИВНОМУ результаті швидкого тесту на маркери вірусних гепатитів пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на консультацію лікаря-інфекціоніста або самостійно звернутися на приймально-діагностичне відділення  КНП “Черкаської міської інфекційної лікарні”.

КНП “Черкаська міська інфекційна лікарня” надає послуги з консультування, безкоштовного первинного медичного обстеження методом швидких тестів, призначення необхідного дообстеження та лікування пацієнтів за кошти державного бюджету населенню м.Черкаси та Черкаської області, так і внутрішньо-переміщеним особам та військовослужбовцям.

В структурі КНП “Черкаська міська інфекційна лікарня” працює сучасна лабораторія, що здатна проводити якісні підтверджувальні обстеження серологічними методами діагностики та методом ПЛР.

 

Звернутися на консультацію за адресою:

м.Черкаси, вул.Самійла Кішки, 210/1.

Телефони:

– 0681797077 – гепатитний кабінет

– 0504402027 – приймально-діагностичне відділення.

Сайти:

inf.lic.org.ua, lab.ck.ua