shadow

Безоплатне тестування на ВІЛ

Загроза зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) продовжує зберігатися під час війни. Адже люди менше звертаються до лікарів і піддаються більшим загрозам. Швидкий тест на ВІЛ можна зробити у сімейного лікаря, терапевта або педіатра.
Тест безоплатний та покривається в межах пакета «Первинна медична допомога». Для вимушених переселенців наявність декларації не обов’язкова, звернутися можна до лікаря первинної медичної допомоги за місцем перебування.
Експрес тест на ВІЛ дозволяє виявити антитіла до ВІЛ протягом 10-15 хвилин. Обстеження є конфіденційним. Для тестування знадобиться зразок крові.
Результат швидкого тесту не є остаточним, а є підставою для проведення більш точних лабораторних аналізів. Тому сімейний лікар направить на необхідні лабораторні обстеження у разі потреби.
Нині ВІЛ контролюється медикаментами. Існують препарати для доконтактної (PrEP) та постконтактної профілактики інфекції, а також лікування пацієнтів із встановленим діагнозом (АРТ). Людина, яка приймає ліки, продовжують жити повноцінним життям. Тому навіть при позитивному статусі варто не опускати руки і лікуватися.