shadow

МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня боротьби проти раку

Згідно з дослідженням глобального тягаря хвороб (GBD — Global Burden of Disease), всесвітньої програми, що оцінює втрату працездатності та смертність від основних захворювань, новоутворення є одними з найчастіших в Україні (після серцево-судинних) хвороб. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри онкології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають відповіді на найпоширеніші запитання, інформують про обстеження, які необхідно проходити, щоб вчасно виявити рак і зберегти своє здоров’я та життя.

Що таке рак?

Рак – збірний термін, що охоплює широку групу захворювань, які можуть вражати будь-які органи та системи організму людини. Для позначення цієї категорії захворювань використовуються також терміни «злоякісні пухлини» та «злоякісні новоутворення». Однією з характерних особливостей раку є швидке розмноження аномальних клітин, що розростаються за межі своїх звичайних кордонів і здатні проникати у навколишні тканини, а також мігрувати в інші органи, тобто метастазувати. Поширені метастази – основна причина смерті від раку.

Які причини виникнення раку?

Рак виникає у результаті переродження нормальних клітин у пухлинні під час багатоетапного процесу, у ході якого передракове ураження, зазвичай. видозмінюється у злоякісну пухлину.

Ці зміни відбуваються у результаті взаємодії між генетичними факторами та трьома категоріями зовнішніх факторів, до яких належать:

  • фізичні канцерогени (ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання);
  • хімічні канцерогени (азбест, компоненти тютюнового диму, алкоголь, афлатоксини (як шкідлива домішка у складі харчових продуктів) та миш’як (як шкідлива домішка у складі питної води);
  • біологічні канцерогени (інфекції, що викликаються деякими вірусами, бактеріями або паразитами).

Яка статистика щодо раку в Україні і які види раку найпоширеніші?

За уточненими даними Національного канцер-реєстру України, у 2021 році в Україні зареєстровано 120 055 нових випадків захворювання на злоякісні новоутворення та 53 009 смертей від них. До зазначеної кількості не включені випадки захворювань, що виявлені у Луганській та Донецькій областях – через відсутність інформації щодо чисельності та вікової структури населення.

В 2022 році через широкомасштабні воєнні дії на території України, отримання всіма обласними канцер-реєстрами відомостей про онкологічних пацієнтів, як вперше виявлених, так і тих, які вже перебували на обліку, відбувалось із затримкою або було частково перервано. Зокрема, це стосується таких областей, як Донецька, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська та м.Київ. Де кількість оперативно зареєстрованих нових випадків у 2022 році знизилась істотно та навіть орієнтовно не може характеризувати рівень онкологічної захворюваності та смертності. Окрім того, кількість населення на кінець 2022 року на сайті Державної служби статистики України не оприлюднювалась, тому показники захворюваності, смертності та розповсюдженості злоякісних новоутворень, у розрахунку на чисельність населення за цей рік, обчислити неможливо.

За даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ) найпоширенішими онкологічними патологіями, при яких надавалася медична допомога у рамках пакетів Програми медичних гарантій у 2022 році, є злоякісні новоутворення молочної залози, передміхурової залози, прямої кишки, яєчника, сигмоподібної ободової кишки, верхньої долі бронха або легені та ендометрія.

За яких ознак людина може запідозрити, що у неї рак?

До можливих ознак раку належать:

  • кашель, що не проходить протягом місяця, особливо з мокротою з кривавими прожилками;
  • зміни з боку молочних залоз (ущільнення в грудях, зміна форми грудей або соска, його асиметрія. Також мають насторожити виділення із соска, утворення на шкірі молочних залоз (виразки, лущення);
  • збільшення лімфатичних вузлів (збільшення та/або ущільнення лімфовузлів може спостерігатися на тлі інфекційних процесів. Через місяць структура повертається до початкових розмірів, але якщо ущільнення зберігаються – необхідно звернутися до лікаря);
  • видозміна родимки (зокрема, швидке збільшення її розмірів, нечіткість країв, зміна забарвлення є приводом для звернення до дерматолога);
  • порушення сечовипускання (у чоловіків скарги на труднощі з вільним відходженням сечі, домішки крові часом викликані онкопатологією передміхурової залози, сечового міхура);
  • порушення ковтання (є однією з перших ознак раку стравоходу);
  • патологічні виділення, кровотечі, домішки крові в калових масах, сечі;
  • безпричинна втрата ваги, загальна слабкість, зниження апетиту, зміна уподобань у їжі (відраза до деяких продуктів);
  • озноб, безпричинне підвищення температури тіла;
  • тривалий біль у будь-якій ділянці тіла;
  • зміна тембру голосу, хронічний кашель без наявних причин;
  • незагойні рани та виразки.

Що робити, якщо виникли підозри щодо захворювання на рак?

Треба проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. У випадку підтвердження підозр, він випише електронне направлення до вузькопрофільного спеціаліста, який надасть кваліфіковану допомогу. Також, можна звернутися до профільного спеціаліста, який працює у приватній клініці, оминаючи візит до сімейного лікаря.

Які обстеження та в якому віці слід проходити жінкам і чоловікам?

 

Зверніть увагу, що після 60 років для жінок і чоловіків інші обстеження призначає сімейний лікар.

Де громадяни можуть обстежитися безоплатно щоб вчасно виявити онкологічне захворювання?

Безоплатно можна обстежитися лише за направленням сімейного лікаря або лікуючого лікаря у будь-якому закладі охорони здоров’я (лікарні), зокрема й у приватному, що має чинний договір з НСЗУ на такі послуги.

Чи існує профілактика для зниження ризику розвитку злоякісних пухлин?

Для зниження ризику розвитку злоякісних пухлин:

– не вживайте жодних видів тютюнової продукції;

– зробіть свій дім вільним від тютюнового диму;

– підтримуйте здорову масу тіла;

– будьте фізично активними у повсякденному житті;

– дотримуйтеся збалансованого харчування;

– уникайте надмірного впливу сонячних променів та використовуйте засоби захисту від УФ-променів;

– відмовтеся чи обмежте вживання алкогольних напоїв;

– проходьте регулярні профілактичні огляди в лікаря.

Чи є наразі дієві методи, що допомагають подолати рак?

Медицина довго мріяла про чарівну пігулку від цієї хвороби, але ми наблизились до лікування онкозахворювань лише тоді, коли зрозуміли, що єдиного препарату не існує, бо немає універсального типу раку.

Лікування раку – комплексний процес. Це й хірургічне втручання (за необхідності), хіміо- та променева терапії. Також можливе залучення гормональної терапії та сучасних підходів, на зразок імунотерапії та таргетної терапії (вид медикаментозного лікування раку).

Чи правдивою є інформація, що:

а) захворюваність на рак різко зростає з віком?

Так, з віком захворюваність на рак різко зростає, що найімовірніше пов’язано з накопиченням чинників ризику певних форм раку. Загальне накопичення чинників ризику посилюється тенденцією зниження ефективності механізмів клітинної репарації (відновлення) у процесі старіння людини.

б) гепатит B може збільшити ризик виникнення раку печінки?

Так. Причини та механізм розвитку захворювання вивчені недостатньо, однак фактори ризику відомі. Зокрема, виникненню раку печінки можуть сприяти вірусні гепатити В і С. У всьому світі 50% випадків раку печінки пов’язані з гепатитом В, і 25% – з гепатитом С.

При цьому гепатит В може викликати рак напряму, минаючи стадію цирозу (заміщення печінкових часток сполучною тканиною). Хронічний же гепатит С років через 10-15 перетікає у цироз, а той, своєю чергою, може перейти у рак.

в) вірус папіломи людини передається статевим шляхом і може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів, а також до плоскоклітинного раку голови та шиї?

Так, вірус папіломи людини передається статевим шляхом і може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів, а також до плоскоклітинного раку голови та шиї.

Ефективним засобом захисту при цих хворобах є вакцинація проти вірусу папіломи людини (ВПЛ). Вакцина спрямована на типи ВПЛ, що найчастіше викликають рак шийки матки та можуть викликати деякі види раку вульви, піхви, ануса та ротоглотки. Вона також захищає від типів ВПЛ, що викликають більшість генітальних бородавок. Вакцина проти ВПЛ є високоефективною у запобіганні цільових типів ВПЛ, а також найпоширеніших проблем зі здоров’ям, спричинених ними. У першу чергу, вакцина проти ВПЛ розглядається з точки зору запобігання раку шийки матки, але насправді вона захищає від додаткових пухлин і передракових уражень, спричинених ВПЛ.

Принагідно зазначимо: якщо дотримуватися здорового способу життя, то можна значно знизити ризик захворіти на рак. А лікування, розпочате на ранніх стадіях захворювання, дає хороші результати та збільшує шанс на довголіття.

Рак – це не вирок. Це хвороба, з якою можна та необхідно боротися і перемагати!

4 лютого також відзначається Всесвітній день онколога. Дякуємо лікарям, які щодня допомагають справлятися з важкими онкологічними недугами та повертають пацієнтів до повноцінного життя!

 

      Автори: фахівці кафедри онкології НМУ – Петро Понятовський, Ігор Мотузюк, Олег Сидорчук

Інфографіка: Пресцентр НМУ

 

Посилання на першоджерело:https://nmuofficial.com/news/medychnaprosvita-do-vsesvitnogo-dnya-borotby-proty-raku/